Wethouder Henk Deinum:” Kwaliteit van wonen is in Friesland top”
Woningbouwproductie in Leeuwarden blijft op stoom
“In 2017 kende Leeuwarden al een behoorlijke bouwproductie en als de voortekenen niet bedriegen wordt 2018 een nog beter jaar.” Dat zegt Henk Deinum, wethouder Ruimtelijke Ordening, Gebiedsontwikkeling en Wonen in de gemeente Leeuwarden. Het doet de wethouder zichtbaar goed dat Leeuwarden de vaart erin heeft. “Voldoende woningen en kwaliteit zijn belangrijke voorwaarden voor een gunstig vestigingsklimaat”, legt hij uit. “Gelukkig kunnen we daar in Leeuwarden goed aan voldoen.”
De wethouder vindt dat het vestigingsklimaat van de stad in de afgelopen 8 jaar geweldig is verbeterd. “We hebben in die periode anticyclisch kunnen investeren in bijvoorbeeld infrastructuur, maar ook digitale infrastructuur, daar plukken we nu de vruchten van. We hebben de stad veel mooier kunnen maken, denk aan Nieuw Zaailand, de Blokhuispoort, de ontwikkelingen rondom de Dairy Campus en de Water Campus, de nieuwe entree rondom het station, enzovoort. Er is heel veel gebeurd en er gaat nog heel veel gebeuren.” Daarbij doelt Deinum bijvoorbeeld op de ontwikkelingen rondom de Energiecampus, het WTC-gebied inclusief een nieuw Cambuur-stadion, maar ook de eerste plannen die worden gemaakt voor de ontwikkelingen van het nieuwe stedelijke gebied Middelsee, dat ten zuiden van het Van Harinxmakanaal wordt gebouwd, daarover later meer.
Woningaanbod
Gevolg van al deze positieve ontwikkelingen is dat er weer bedrijven aan de deur kloppen. “Met name de verbeterde infrastructuur speelt daarin een rol, maar we moeten ook voldoende woningaanbod hebben om nieuwe inwoners te kunnen huisvesten.” Tot nu toe lukt dat redelijk goed. Er wordt volop gebouwd in de Zuidlanden en ook in Blitsaerd, ten noordoosten van de stad, is de bouw van nieuwe woningen weer goed op gang gekomen. Daarnaast wordt binnenkort gestart met de bouw van de eerste woningen in De Klamp, onderdeel van De Zuidlanden, waar 400 woningen komen. Deinum:” Leeuwarden telt de meeste arbeidsplaatsen in Nederland per hoofd van de bevolking, maar een groot deel van die arbeidsplekken wordt bezet door pendelaars. Daar ligt een opgave voor de gemeente.”
Middelsee
Een opgave die de gemeente met verve oppakt. Zo wordt momenteel volop gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw stedelijk gebied, Middelsee genaamd. “Daar moeten in tien jaar tijd circa 2.800 woningen worden gebouwd”, aldus Deinum. “We zijn nu bezig met het ontwikkelen van de plannen. Zeker is dat het Fries Landbouwmuseum zich gaat vestigen in de oude boerderij die in dit gebied staat en meer dan 100 jaar oud is.” Meer uitdaging ligt er echter in de bouw van die woningen. “Die moeten in principe allemaal gasloos worden”, geeft Deinum aan. “Verder is duidelijk dat we gebruik gaan maken van de nabijheid van het Van Harinxmakanaal. We willen water in de wijk brengen, zodat mensen ook aan het water kunnen wonen. Verder komt er een haven in de wijk, voor de watersport gerelateerde bedrijvigheid.”
Friese steden
“Middelsee wordt veel stedelijker dan bijvoorbeeld De Zuidlanden”, gaat de wethouder verder. “Het krijgt een eigen kern, geïnspireerd op de Friese steden. Ja, we willen een gevoel oproepen van een Friese stedelijke omgeving.” Deinum verwacht dat over 2 jaar een begin kan worden gemaakt met de bouw van de eerste woningen. “En dat is nodig ook, want Leeuwarden groeit behoorlijk en onze verwachting is dat er voorlopig geen einde aan die groei komt. Elk jaar hebben we circa 500 nieuwe woningen nodig, om aan de vraag te kunnen voldoen. Dit aantal realiseren we overigens niet alleen in nieuwbouwwijken, ook binnenstedelijk gebeurt er veel, zowel in de koop- als in de huursector. Bijvoorbeeld op het voormalige Bonifatiusterrein, waar al enkele honderden woningen zijn gebouwd, zowel koop als huur, die gretig aftrek vonden en waar nog steeds wordt gebouwd. En gelukkig zijn de woningcorporaties Elkien en Woon Friesland ook ambitieus om hun woningvoorraad te moderniseren, daar steken ze heel veel geld in. En ja, ook dat is goed voor de uitstraling van de stad.” Maar, de wethouder wijst ook op het aanbod in de vele dorpen die de gemeente Leeuwarden inmiddels rijk is: hiermee heeft Leeuwarden een compleet woningaanbod.
Culturele hoofdstad
“Er gebeurt veel in Leeuwarden en dat is mooi om te zien”, geeft Deinum aan. “Dat begon al met de plannen en de middelen die we in de crisis hadden. Toen is bijvoorbeeld de Haak aangelegd en Nieuw Zaailand gebouwd, waardoor Leeuwarden in elk geval niet stil stond. Het feit dat we vervolgens Culturele Hoofdstad 2018 werden, heeft alles nog eens een enorme boost gegeven. Ja, hoe meer er lukt, hoe meer energie je als stad uitstraalt. Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft alles nog eens extra in beweging gezet. Maar, de stad is gelukkig veel meer dan dat en belangrijk is dat we genieten van het nu, maar vooral ook vooruit kijken.”
Top
“Want Leeuwarden heeft in de crisis ook harde klappen gekregen, met name in de financiële dienstverlening, waarvan onze stad de nodige instellingen herbergt. Het besef dat de structuur moest worden verbreed ontstond in die periode. Daar zijn we met elkaar in geslaagd. Maar inderdaad, een stad is nooit klaar en dat geldt zeker ook voor Leeuwarden. Er is veel gebeurd, maar stilzitten is er niet bij. De kwaliteit van wonen is in Friesland top, het is hier geweldig goed wonen en leven. Dat moeten we met elkaar zo houden.”
Daarbij kijkt de wethouder ook nadrukkelijk naar andere gemeenten in Friesland waarmee hij graag wil samenwerken. “Het is ieders verantwoordelijkheid woningen te bouwen waarmee we ons kunnen onderscheiden. Wat dat betreft zou het goed zijn als er voor heel Friesland een woonvisie wordt ontwikkeld, waarmee we complementair aan elkaar worden. Dat is goed voor de gemeenten, dat is goed voor Friesland, maar dat is vooral goed voor de mensen die hier willen wonen.”